Fars dag – ge pappa en unik present i år

Fars dag - GO DREAM

Fars dag står för dörren, och då ska pappa få lite extra uppmärksamhet och bli lite bortskämd. Det har du nog klart för dig. Men kanske är det mindre klart på vilket sätt du faktiskt ska visa uppskattning i år?

Du har hört historier om kompisen som råkade ge pappa samma borrmaskin två år i rad (minnet är bra men kort) och vill inte riskera att detta händer även dig. Men om du har hittat hit kan du känna dig lugn. Här kommer du nämligen hitta tips på presenter som kommer göra att du står riktigt högt i kurs hos pappa på fars dag.

Vi erkänner dock att det sistnämnda var en cliffhanger – först tänkte vi nämligen prata lite mer om fars dag. Varför fars dag uppstod, när och var det kommer ifrån och hur firandet kan se ut i olika länder idag.

När firar vi fars dag?

I Sverige firas fars dag den andra söndagen i november. I år är det alltså den 12 november som du ska ha lite extra koll på. Datumet för alla pappors dag varierar från land till land, och i Danmark har man t.ex. valt att slå två firarflugor i en smäll och hylla sina fäder den femte juni, vilket också är landets nationaldag.

Varför firar man fars dag?

Det enkla svaret är såklart för att visa lite extra uppskattning till pappa – mannen som varit med och format dig till den du är idag, som hjälpt dig när du ramlat, som peppat dig när du varit nere och som alltid funnits där när du behövt hjälp (inte minst den där gången bilen gick sönder mitt ute på landsbygden, när den nya hyllan skulle monteras därhemma eller när matteboken verkade mer fördummande än välgörande under högstadiet).

Hur uppstod fars dags-firandet?

Att tillägna en dag just till pappa börjar bli en ganska gammal tradition nu – i alla fall i sedvanans hemland USA, där traditionen startade redan 1910. Trots att man skulle kunna tro att det var just en far som drog igång kalaset, så började det hela med kvinnan Sonora Dodd som ville hylla sin far efter att denne ensam uppfostrat henne sedan modern dött i barnsäng. Traditionen växte efterhand i popularitet, och 1966 fastslog ingen mindre än president Lyndon B. Johnson att far skulle få sin egen dag den tredje söndagen i juni vart år. Det är också detta datum som dagen infaller i de flesta av de fars dags-firande länderna idag.

När kom fars dag till Sverige?

Traditionen har funnits sedan 1931 i Sverige, och firades till en början i juni såväl i Sverige som i övriga Norden. Något senare gick dock de nordiska köpmännen ihop för att flytta dagen, eftersom man ansåg att den låg för nära inpå mors dag som infaller i maj. Därför firas fars dag numera den andra söndagen i november både i Sverige, Norge, Finland och på Island, och av de nordiska länderna är det alltså bara Danmark som sticker ut ur mängden och fortfarande firar sina fäder i juni.

Hur firas fars dag?

I de flesta länder är fars dag en familjetradition där man spenderar tid tillsammans och äter något gott. Vanligen får pappa också någon form av present  (häng kvar på klippkanten) och kanske ett kort dagen till ära. Andra länder, som exempelvis Tyskland, skiljer sig lite från mängden när det kommer till fars dags-firandet. Här firas Fars dag på Kristi Himmelsfärd, och männen firar dagen tillsammans med ölfest. Vanligtvis har man nämligen en skrinda med öl som man drar med sig medan man går runt till olika ställen. Och så ska det naturligtvis ätas korv till ölen.

Vad ger man i fars dags-present?

Så har du äntligen lyckats klättra upp i säkerhet på klippan igen – berikad med lite mer expertis om fars dag dessutom. Därmed avslutar vi cliffhangern genom att tipsa om några presenter som far kommer att bli riktigt glad för. Vi vet nämligen att det är svårt att komma på något bra, spännande och personligt att ge till pappa på fars dag (det där med borrmaskinen vi nämnde i början är faktiskt en sann historia).

Presentbordet innehåller allt för ofta en ny slips (fastän garderoben svämmar över), strumpor (i olika färger och mönster som hamnar längst ner i lådan), en ny skruvmejsel (trots att verktygslådan inte går att stänga längre), eller kanske en flaska whisky (även om den från förra året står oöppnad i hyllan). Helt enkelt presenter som står och samlar damm där hemma snarare än att fungera som välanvända klenoder.

Därför tycker vi du ska ta ett kliv bort från de traditionella gåvorna i år, och ge en present som varken tar plats på hyllan eller kommer glömmas bort lagom till julstressen. Lösningen? Köp en upplevelsepresent!

En upplevelsepresent behöver bara hjärterum (inte första parkett i hyllan) och kommer att skapa minnen under lång tid framöver. Dessutom kan du välja mellan presenter som du och pappa, eller kanske hela familjen upplever tillsammans, eller upplevelser där pappa själv får komma ut och uppleva något nytt.

Du hittar en uppsjö av dem här, så det kommer säkerligen finnas något till just din far – oavsett om han är en typisk adrenalinjunkie, finsmakare, äventyrare eller något helt annat.

 

Spana in våra hetaste presenttips till fars dag här: https://goo.gl/ComT48

Spana in alla våra upplevelsepresenter här: https://goo.gl/LeqEi7

 

PS. Även om du läser det här den elfte (eller till och med tolfte) november kan du känna dig lugn – våra e-presentkort dyker upp på momangen i din (eller pappas) mailinkorg.

 

Ha en fin, upplevelserik fars dag!

Hälsningar GO DREAM

SKRIV EN KOMMENTAR

Leave a Reply

Your email address will not be published.